ZAŠTO JE PUTIN IMENOVAO EKONOMISTU ZA MINISTRA OBRANE: Kremlj promijenio prioritete, to je ključno u vezi s RATOM U UKRAJINI

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je svog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua s mjesta ministra obrane i na njegovo mjesto postavio bivšeg potpredsjednika vlade Andreja Belousova, a razlozi za ovaj potez mogli bi biti ekonomske prirode.

 

 

Kremlj je objavio da će 68-godišnji Šojgu, koji je od 2012. bio na čelu Ministarstva obrane u Moskvi, od sada biti tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije.

 

 

U Kreljinom priopćenju stoji da je do promjene došlo jer je potrebno da ministarstvo ostane “inovativno”.

 

 

BBC podsjeća da je Šojgu bio toliko blizak s Putinom da je ruskog predsjednika vodio na pecanje u njegov rodni Sibir.

 

 

Priča se da je Šojguu povjeren obrambeni sektor u ruskoj vladi iako nije imao vojno iskustvo, što je smetalo nekima od najviših časnika u njegovom ministarstvu.

 

 

Šojgu je po struci inženjer, a šira javnost je za njega čula kada je 90-ih godina prošlog stoljeća imenovan ministrom zaduženim za hitna stanja i pomoć.

 

 

Danny Eberhardt, BBC-jev analitičar za europska pitanja, kaže da se često činilo da Šojgu nema znanja i vještina za vođenje ministarstva obrane, a da je to posebno došlo do izražaja nakon početka invazije punih razmjera koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu više od prije dvije godine.

 

 

Priča se da je Belousov, koji će naslijediti Šojgua, ekonomist s malo vojnog iskustva i da je njegovo imenovanje za ministra obrane bilo iznenađujuće za neke analitičare.

 

 

Ali prema drugim kolegama, ovaj potez ukazuje na to da Putin nastoji čvršće povezati rusko gospodarstvo s ratnim naporima.

 

 

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da je imenovanje Belousova za civila pokazalo da mora postojati inovacija u ulozi ministra obrane.

 

 

Rekao je da Rusija postaje sličnija Sovjetskom Savezu iz sredine 1980-ih, kada je veliki dio bruto domaćeg proizvoda (BDP) odlazio na vojne izdatke.

 

 

Peskov je dodao da je stoga potrebno osigurati da vojna potrošnja bude bolje integrirana u ukupno rusko gospodarstvo.

 

 

– Tko je otvoreniji za inovacije, taj će biti i pobjednik na bojnom polju – zaključio je Peskov.

 

 

Steve Rosenberg, BBC-jev urednik za Rusiju, rekao je da Shoiguova smjena nije iznenađenje budući da je njegova pozicija već oslabljena i da se već dugo šuška da bi mogao biti izvan funkcije.

 

 

Podsjeća se da je Timur Ivanov, Šojguov zamjenik, prošlog mjeseca uhićen zbog primanja mita, što je rijetkost kada je riječ o visokim dužnosnicima u Rusiji.

 

 

Imati ekonomista (Belousova) za novog ministra obrane odražava promjenu u prioritetima Kremlja. Ruska ekonomija je sada u ratnom stanju, stoga je ključno da ministar obrane ima dovoljno novca za financiranje rata – rekao je Rosenberg.

 

 

Trenirao karate i sambo, vjeruje da je Rusija okružena neprijateljima

 

 

Neimenovani ruski vojni dužnosnik rekao je lokalnim neovisnim medijima da se Belousov smatra “pokorisnim braniteljem države koji vjeruje da je Rusija okružena neprijateljima”. Priča se da je i on, poput Putina, blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi i voli borilačke sportove, zbog čega je u mladosti trenirao karate i sambo. Prije nego što je postao potpredsjednik vlade, nekoliko je godina bio Putinov savjetnik.

 

 

Lunić: Novi ministar obrane treba biti tehnički obrazovana osoba, a ne ekonomist

 

 

Nikola Lunić, izvršni direktor Vijeća za strateške politike, rekao je za Kuri kako smatra da taj ekonomist nije trebao postati ruski ministar obrane.

 

 

Novi ministar obrane trebao bi biti ključni čimbenik prilagodljivosti ruskih oružanih snaga s obzirom na sve izazove koje nosi rat u Ukrajini. Stoga je bilo za očekivati ​​da to bude osoba tehničke, a ne ekonomske naobrazbe, jer je važno osigurati da naučene lekcije s bojišnice budu ključne za vojno-industrijski kompleks i daljnju proizvodnju. Gospodarskim aspektom trebala bi se baviti druga nadležna ministarstva, a ne MORH. Osobno bih rekao da se prije svega radi o lojalnosti koja je izgubljena u odnosu na Šojgua od njegovog sukoba s (pokojnim vođom Wagnera Jevgenijem) Prigožinom – ustvrdio je Lunić.

 

(BBC)

(26)

ZAŠTO JE PUTIN IMENOVAO EKONOMISTU ZA MINISTRA OBRANE: Kremlj promijenio prioritete, to je ključno u vezi s RATOM U UKRAJINI

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-