DOK PENZIONERI RAZMIŠLJAJU O OPRAVDANIM PROTESTIMA: Ministar Adnan Delić im “nudi”

” jestivo ulje po povoljnoj cijeni…

 

 

Penzioneri traže da se njihove penzije prilagođavaju rastu prosječne plate i potrošačke korpe, dok se vlast kao pijan plota drži pravila o usklađivanju penzija na osnovu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

 

 

Piše: Darko OMERAGIĆ

 

 

Savez udruženja penzionera u FBiH sutra će zasijedati u Sarajevu, a epilog njihove sjednice će biti spisak zahtjeva Vladi FBiH koji se odnose usklađivanje penzija.

 

 

U najavi ove sjednice u Zenici se sastala Skupština Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona kojoj su prisustvovali i predsjednik federalnog udruženja Redžo Mehić, te Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike. Sastanak je polučio konkretne zahtjeve, a to su izmjene četiri člana Zakona o penziono-mirovinskom osiguranju koji su vezani uz redovno i vanredno usklađivanje penzija u FBiH. Cilj je da se penzije tokom ove godine vanredno povećaju. Penzioneri se osjećaju zakinutim. Njihov predstavnik u zeničkom udruženju Mustafa Trakić, kaže da su penzije u posljednjih nekoliko mjeseci usklađene/povećane tek 6,5 posto, a trebalo je da budu povećane najmanje 10 posto i da to bude redovno usklađivanje. Pored toga, Trakić je rekao da treba izvršiti i vanredno usklađivanje ili barem da se isplati jednokratna pomoć od 200 KM po penzioneru čija je penzija ispod 1.000 KM i 100 KM za penzionere čija je penzija iznad 1.000 KM.

 

 

 

NEĆE BDP PORASTI SAM OD SEBE

 

 

Penzioneri traže da se njihove penzije prilagođavaju rastu prosječne plate i potrošačke korpe, dok se vlast kao pijan plota drži pravila o usklađivanju penzija na osnovu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Argument vlasti koji je prije nekoliko dana iznio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (Narod i pravda) je da se penzije usklađuju u skladu sa zakonom koji prati rast BDP-a i indeks potrošačkih cijena. No, tu se pojavljuje ozbiljan problem, jer vlast nije radila dovoljno da rast BDP-a bude toliki da može ispratiti rast penzija, a penzije da mogu ispratiti rast prosječne plate i koliko-toliko stići rast potrošačke korpe.

 

 

Ova vlast u FBiH Trojka (Naroda i pravda, SDP, Naša stranka i partneri), te HDZ i partneri su se toliko uljuljkali da su penzioneri prisiljeni da im zaprijete velikim protestima u više federalnih gradova ukoliko tokom ljeta ne bude realizovan nijedan od više legitimnih zahtjeva federalnih penzionera. No, posljednje što je potrebno i vlastima i penzionerima su neboluze federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića koji je prije nekoliko dana rekao da je tačno kako je 2023. godine povećanje penzija u FBiH iznosilo 16,25 posto, a u ovoj svega 6,55, ali da je litar jestivog ulja 2023. koštao 5 KM, a u ovoj godini 2,5 KM. Ministar je bio u pravu, ali samo u pogledu cijene ulja koje je pojeftinilo, ali su zato svi ostali proizvodi od kojih se živi ostali poskupjeli. Delić je kazao da je povećanje penzija od 16,25 posto „pojela inflacija“, pa da je to povećanje isto kao ovo od 6,55 posto što je potpuno netačno upravo zbog činjenice da su cijene nastavile rasti unatoč i onoj palijativnoj mjeri zaključavanja cijena određenih proizvoda. Jednostavno rečeno, danas je sve skuplje nego prošle godine, što se vidi i iz aviona, ali očito ne i iz ministarskog kabineta.

 

 

“Realni efekti i kupovna moć penzionera u ovoj godini su praktično veći, iako je nominalno procenat usklađivanja manji u odnosu na 2023. godinu”, poručuje nam ministar Adnan Delić.

 

 

Ova, kao i svaka druga vlast je glasove osvojila na obećanjima boljeg života građanima BiH, ali se ponaša kao i mnoge druge prije njih. Čim se dohvate fotelja i čim im na stol dođu opravdani zahtjevi oni ih ne rješavaju nego se pravdaju nekim svojim izgovorima poput ovog Delićevog. No, o njihovom radu najbolje govore brojke, a godinu nakon formiranja nove Vlade FBiH na čelu s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem brojke nisu dobre, uostalom kao što nisu dobre ni na nivou cijele BiH, jer se ni Vlada RS Radovana Viškovića ne može ničim pohvaliti. To je u svom izvještaju UN-u koji je danas objavljen potvrdio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je rekao da je ekonomska aktivnost BiH usporila u trećem kvartalu prošle godine na 1,9 posto, što je znatno ispod 3,8 posto iz 2022. godine. O tome koliko “vrijede” sva povećanja penzija i plata u oba entiteta u prethodnih godinu-dvije Schmidt je u svom izvještaju napisao:

 

 

NAPREDUJE SAMO STATISTIKA

 

 

“Socijalni pokazatelji su poboljšani, ali napredak je samo statistički. Prosječna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 1.297 KM, što je povećanje od 8,9% u odnosu na decembar 2022. Prosječna penzija od 582 KM u Federaciji i 541 KM u RS povećana je za 20,7%, odnosno 13,8%. Ipak, nivoi prihoda su znatno ispod prosječne cijene potrošačke korpe koja iznosi preko 2.800 KM za četveročlanu porodicu, što ukazuje da čak i oni sa stalnim primanjima teško sastavljaju kraj s krajem.”

 

 

Nije se Schmidt osvrnuo samo na penzije i plate. Spomenuo je pad uvoza i izvoza, industrije proizvodnje i inflaciju koja je iznosila 6,5 posto. Broj zaposlenih je rastao 0,9, a penzionera 2,3 posto.

 

 

“Zbog političke nestabilnosti i lošeg životnog standarda ljudi odlaze iz BiH”, napisao je Schmidt.

 

 

Zašto je, između ostalog, loša ekonomska situacija u BiH, te zašto rast penzija i plata ne prate rast cijena. Odgovor se nameće sam od sebe nakon svakog sastanka vladujuće koalicije na nivou BiH, ali i nakon svake sjednice entitetskih parlamenata. Nijedan sastanak vladajuće koalicije nije bio posvećen ekonomiji, nego raspravi o podjeli resora i fotelja. To se radi čak i dugo nakon izbora. Oni pričaju o crvenim linijama, izboru HDZ-ovog sudije u Ustavnom sudu BiH, reforme provode samo kada ih na njih natjera EU. Dodik obećava osamostaljenje Republike Srpske kao da bi to popravilo ekonomsko stanje u tom entitetu, pa opet slaže, ali ne lažu računi na uzaludno potrošene pare za cjelonoćna zasjedanja NSRS-a kada se vanredno govori ne o poboljšanju životnog standarda građana RS, nego o onome čega neće nikada biti. I tako se vrte ukrug dok mnogi penzioneri jedva preživljavaju od penzije do penzije…

 

(SB)

(260)

DOK PENZIONERI RAZMIŠLJAJU O OPRAVDANIM PROTESTIMA: Ministar Adnan Delić im “nudi”

About The Author
-