“NEKA PUTIN NAGAĐA ŠTA ĆE NATO DA URADI”: Šef poljske diplomatije slijedi ideju Makrona, ne isključuje SLANJE TRUPA U UKRAJINU

Radoslav Sikorski, šef poljske diplomacije, rekao je u intervjuu za nekoliko europskih listova da Poljska ne bi trebala unaprijed isključiti nijednu opciju, pa ni slanje svojih vojnika u Ukrajinu, a ruski predsjednik Vladimir Putin “neka onda nagađa što će NATO učiniti. “

 

 

– Ne treba isključiti niti jednu opciju. Neka Putin pogodi što ćemo učiniti – rekao je Šikorski u intervjuu koji je danas objavio poljski list Gazeta Wyborcza.

 

 

Poljski ministar vanjskih poslova isključio je, međutim, da bi Poljska mogla pokušati nabaviti nuklearno oružje.

 

 

– Poljska ratificirala ugovor o neširenju nuklearnog oružja. I namjerava ostati u njemu – rekao je Sikorski, a zanijekao je i da su u tijeku pregovori o uključivanju Poljske u američki projekt Nuclear Sharing.

 

 

Poljski predsjednik Andrzej Duda to je više puta javno tražio, a zadnji put je proljetos rekao da je Poljska spremna za projekt, u kojem nekoliko zemalja u svojim bazama ima američke projektile s nuklearnim bojevim glavama, da te projektile rasporedi i u Poljskoj.

 

 

– Sudjelovanje u tom programu ne znači da dobivate operativnu kontrolu nad nuklearnim oružjem. To je kao poštar. Nećete postati milijunaš ako dobijete zadatak da predate ček na milijun dolara – rekao je Shikorski.

 

 

 

Radoslav Šikorski
Radoslav Šikorski
RADOSLAV ŠIKORSKIFOTO: EPA/PIOTR NOWAK

 

 

 

Poljski ministar je upozorio da je nuklearno oružje posljednja karta ruskog predsjednika, a kada je riječ o prijetnjama, Rusija Poljskoj već duže vrijeme prijeti nuklearnim oružjem.

 

 

– Rusi su nam prijetili da će nas uništiti nuklearnim oružjem još u vrijeme dok sam pregovarao sa SAD-om o postavljanju proturaketnog štita u Poljskoj. Toliko su često prijetili da sam morao apelirati na ruske generale da nam ne prijete nuklearnim oružjem češće nego jednom u tri mjeseca. Onda su malo stali – rekao je Šikorski.

 

 

Povodom nedavnih najava da je Rusija brzo povukla da planira mijenjati granice na Baltičkom moru, šef poljske diplomacije rekao je da bi najave promjena granica mogle biti znak ruske slabosti i panike.

 

 

– Položaj Rusije na Baltiku općenito se pogoršao nakon invazije na Ukrajinu. Finska i Švedska ušle su u NATO. Ruska objava o granicama može biti znak slabosti i panike – rekao je Šikorski.

 

 

 

Ukrajina, Poljska
Ukrajina, Poljska
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

 

Poljski ministar istaknuo je, međutim, da Poljska, Europska unija i NATO prvo temeljito provjere što ta ruska najava zapravo znači te da je Rusija uklonila granične boje na riječnoj granici s Estonijom.

 

 

– Korita se stalno mijenjaju, a s tim u vezi potrebno je mijenjati trase ili korigirati granice. To znamo jer je poljsko-njemačka granica na rijeci Odri. Ali ne bih se iznenadio da Putin isprovocira malu NATO zemlju samo zato što zlonamjerno sije pomutnju i strah među njezinim stanovnicima – rekao je šef poljske diplomacije.

 

 

 

Moskva, Inauguracija, Vladimir Putin
Moskva, inauguracija, Vladimir Putin
FOTO: AP/SERGEI BOBYLEV

 

 

Prema Sikorskom, Poljska bi se sada trebala koncentrirati na jačanje i utvrđivanje istočne granice s Rusijom i Bjelorusijom u novom vojnom projektu Istočni štit i zaštitu granica od ilegalnih migracija, što Poljska vidi kao dio hibridnog rata koji ove dvije zemlje vode. protiv nje i EU već nekoliko godina.

 

 

– Naš susjed, članica UN-a, organizira napad s ciljem uništenja Europske unije kroz političke procese. Plan je jednostavan. Rusija i Bjelorusija ispravno pretpostavljaju da će, ako ne budemo mogli kontrolirati granicu, ekstremna desnica trijumfirati na izborima u našim zemljama i na europskim izborima. I to će razbiti Uniju – rekao je Šikorski.

 

 

Bio je jedan od rijetkih dužnosnika zemalja članica NATO-a koji su pozitivno reagirali na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi zapadne trupe mogle biti raspoređene u Ukrajini.

 

(Kurir.rs/Beta)

(64)

“NEKA PUTIN NAGAĐA ŠTA ĆE NATO DA URADI”: Šef poljske diplomatije slijedi ideju Makrona, ne isključuje SLANJE TRUPA U UKRAJINU

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-