POLJSKA OGRANIČAVA KRETANJE RUSKIH DIPLOMATA! Moskva pobjesnila i najavila odmazdu, Varšava kupuje američke RAKETE DUGOG DOMETA

Poljska je najavila da će ograničiti kretanje ruskih diplomata na svom teritoriju, što je odmah izazvalo reakciju Moskve…

 

 

Guardian javlja da je Rusija najavila mjere odmazde protiv Varšave.

 

 

Britanski list navodi da je objava poljskih vlasti o ograničenju kretanja uslijedila nakon uhićenja nekoliko osoba osumnjičenih za planiranje sabotaže i napada u ime ruskih sigurnosnih službi.

 

 

Navedeno je da će nove mjere ograničiti kretanje konzularnog osoblja u regiji Varšave.

 

 

Međutim, te mjere neće se odnositi na samog ruskog veleposlanika Sergeja Andrejeva.

 

 

Guardian izvještava da je Poljska također najavila da će od SAD-a kupiti rakete dugog dometa u vrijednosti od 677 milijuna eura (735 milijuna dolara).

 

 

 

Poljska, Belorusija

Poljska, Bjelorusija
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

 

Varšava time planira ojačati poljske obrambene sposobnosti kako bi se mogle suprotstaviti potencijalnim prijetnjama iz Rusije.

 

 

Navodi se da je ugovor o nabavi tog oružja, koji će danas biti službeno potpisan, dio projekta ubrzane modernizacije poljske vojske, koji je ubrzan zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

 

 

 

Sergej Andrejev, ruski ambasador u Poljskoj

Sergey Andreyev, ruski veleposlanik u Poljskoj
SERGEY ANDREYEV, RUSKI VELEPOSLANIK U POLJSKOJ FOTO: BURZYKOWSKI DAMIAN/NEWSPIX/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

 

 

 

Ministar obrane Poljske Władysław Kosiniak-Kamis i načelnik Glavnog stožera Wiesław Kukula predstavili su danas planove za uspostavu i jačanje istočne granice s Bjelorusijom.

 

 

Istaknuli su da je Poljska meta neprijateljskih akcija Rusije i Bjelorusije putem kibernetičkih napada i ilegalnog slanja migranata preko granica, što opisuju kao namjere destabilizacije EU.

 

 

 

ATACMS, rakete ATACMS

ATACMS, rakete ATACMS
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

 

 

 

Njemački Spiegel objavio je da su baltički političari upozorili vladu kancelara Olafa Scholza da, u tom slučaju, ove tri zemlje – Litva, Latvija, Estonija, ali i Poljska – neće čekati da se ruske trupe rasporede na njihovoj granici, već će poslati trupe u Ukrajinu.

 

 

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

(73)

POLJSKA OGRANIČAVA KRETANJE RUSKIH DIPLOMATA! Moskva pobjesnila i najavila odmazdu, Varšava kupuje američke RAKETE DUGOG DOMETA

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-