MAKRON PRELOMIO! ŠALJE VOJNE INSTRUKTORE U UKRAJINU: General Sirski objavio vijest nakon zahtjeva za obuku trupa BLIŽE LINIJI FRONTA

Francuska planira poslati vojne instruktore u Ukrajinu da obučavaju trupe pod zapovjedništvom Kijeva.

 

 

Najavio je to general-pukovnik Oleksandr Sirsky, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, nakon jučerašnjeg videolink sastanka sa Sebastienom Lecornuom, francuskim ministrom obrane.

 

 

Kyiv Independent navodi da je Sirskijeva objava uslijedila nakon izvješća da neke zemlje članice NATO-a razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi tamo obučavali trupe i pomogli u popravku vojne opreme.

 

 

New York Times je izvijestio da je Kijev od SAD-a i NATO-a zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koji će biti izvedeni bliže prvim linijama bojišnice.

 

 

Rasprava o potencijalnoj prisutnosti NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u veljači, kada je rekao da će razmotriti takvu mogućnost ako postoji zahtjev iz Kijeva.

 

 

 

Emanuel Makron

Emmanuel Macron
FOTO: BERND ELMENTHALER / INSTAR IMAGES / PROFIMEDIA

 

 

 

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je dokumente već potpisao.

 

 

– To će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posjete naše trening centre i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Vjerujem da će odlučnost Francuske potaknuti i druge partnere da se pridruže ovom ambicioznom projektu – rekao je ukrajinski general.

 

 

 

 

Lecornu je za Reuters rekao da je obuka trupa na ukrajinskom teritoriju “jedan od projekata o kojima se raspravljalo nakon konferencije o pomoći Ukrajini koju je Macron organizirao u Parizu u veljači.

 

 

 

Ukrajinska Vojska

Ukrajinska vojska
FOTO: STEPHAN GOSS / UREDNIŠTVO SHUTTERSTOCKA / PROFIMEDIA, TELEGRAM PRINTSCREEN

 

 

 

Kyiv Independent podsjeća da je estonska premijerka Kaja Kalas ranije ovog mjeseca izjavila da “postoje zemlje koje već obučavaju vojnike na terenu”, ne imenujući nijednu državu konkretno niti iznoseći druge detalje o navodnim operacijama u Ukrajini.

 

 

Na Macronovu izjavu o mogućnosti slanja NATO trupa u Ukrajinu odmah je reagiralo nekoliko zapadnih saveznika Francuske, kao i Jens Stoltenberg, glavni tajnik Saveza.

 

 

 

Mapa Ukrajine, Ukrajina, Kijev

Karta Ukrajine, Ukrajina, Kijev
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

 

Svi su se tada ogradili od stava francuskog predsjednika.

 

 

Međutim, nekoliko zemalja nije isključilo mogućnost slanja vojnika u neborbene misije, kao što je obuka ukrajinskih trupa.

 

 

Kyiv Independent podsjeća da je, unatoč svemu, Macron ostao pri svom prvotnom stavu, te je u svibnju ponovio da će razmisliti o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu u slučaju da ruske trupe naprave veći proboj ili Kijev to zatraži od Pariza.

 

 

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

(65)

MAKRON PRELOMIO! ŠALJE VOJNE INSTRUKTORE U UKRAJINU: General Sirski objavio vijest nakon zahtjeva za obuku trupa BLIŽE LINIJI FRONTA

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-