Šef NATO-a vjeruje da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije. Postoji jedan uslov

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije, ali samo ako joj saveznici pruže “kontinuiranu i snažnu podršku”.

 

 

 

Govoreći uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova u češkom Pragu, Stoltenberg dodaje da je “došlo vrijeme” da zemlje NATO-a “razmotre neka od ograničenja oružja” koje se upućuje Ukrajini.

 

 

Generalni sekretar također je pozvao Zapad da ukine ograničenja zapadnog oružja koje se koristi protiv ciljeva u Rusiji.

 

 

Prošlog je mjeseca Stoltenberg sugerirao da bi se saveznici trebali obavezati dati Kijevu 100 milijardi eura u sljedećih pet godina.

 

 

 

 

 

 

Francuska i Njemačka su jučer objavile da podržavaju ukrajinske udare na vojne ciljeve unutar Rusije, ali je italijanski ministar vanjskih poslova to ranije danas isključio.

 

 

Neki zapadni saveznici odbili su dopustiti Ukrajini da koristi oružje koje su im isporučili na ruskoj teritoriji zbog straha da bi to moglo eskalirati sukob.

 

 

 

 

 

 

 Rusija je  saopćila kako se nada da će nuklearno odvraćanje “urazumiti” Zapad nakon što je Belgija obećala poslati 30 borbenih aviona F-16 Kijevu u sljedeće četiri godine.

 

(Raport)

(63)

Šef NATO-a vjeruje da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije. Postoji jedan uslov

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-