Generalni sekretar UN podržao mirovni prijedlog. Oglasila se i Baerbock: Svaki novi dan kad civili umiru u Gazi je dan previše

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u petak je iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest sedmica, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava između Izraela i Hamasa i obnovu Gaze.

 

 

 

Palestinska militantna grupa Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga.

 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres mjesecima poziva na primirje, potpun i nesmetan humanitarni pristup te trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca zatočenih u Gazi, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujjaric.

 

 

Guterres se snažno nada da će to dovesti do dogovora strana kako bi se postigao trajan mir.

 

 

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je pozdravila novi prijedlog.

 

 

“Izraelski prijedlog koji je Biden ponovio i potvrdio daje tračak nade i otvara put iz rata”, saopćila je Baerbock i naglasila da je sada na Hamasu da dokaže svoju predanost prekidu sukoba, prenose agencije.

 

 

“Svaki novi dan s taocima u rukama Hamasovih terorista je dan previše. Svaki novi dan kad palestinski civili umiru u Gazi je dan previše”, napisala je njemačka ministrica na platformi X.

 

 

Njen britanski kolega David Cameron objavio je kako Hamas mora prihvatiti novi prijedlog dogovora.

 

 

“Kao što dugo govorimo, prekid borbi može se pretvoriti u trajan mir ako smo svi spremni poduzeti prave korake.

 

 

Iskoristimo ovaj trenutak i završimo ovaj rat, napisao je britanski ministar koji je prošle sedmice pozvao na istragu izraelskih zračnih napada na Rafah.

 

(Raport)

(71)

Generalni sekretar UN podržao mirovni prijedlog. Oglasila se i Baerbock: Svaki novi dan kad civili umiru u Gazi je dan previše

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-