PROCURIO PLAN U SLUČAJU RUSKOG NAPADA: NATO razvija višestruke “kopnene koridore”, 300.000 vojnika koji će se držati u stanju visoke spremnosti…

Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza.

 

 

 

NATO razvija višestruke “kopnene koridore” kako bi požurio američke trupe i oklopnu opremu na prve linije u slučaju velikog europskog kopnenog rata s Rusijom.

 

 

Američki vojnici iskrcat će se u jednoj od pet luka i usmjeriti duž unaprijed planiranih logističkih ruta kako bi se suočili s mogućim napadom Moskve, rekli su dužnosnici za The Telegraph.

 

 

Dolazi usred upozorenja najviših čelnika Saveza da se zapadne vlade moraju pripremiti za sukob s Rusijom u sljedeća dva desetljeća.

 

 

Logističke rute postale su ključni prioritet otkako su se čelnici NATO-a složili pripremiti 300.000 vojnika koji će se držati u stanju visoke spremnosti za odbranu Saveza na summitu u Vilniusu, u Litvi, prošle godine.

 

 

Postojeći planovi predviđaju iskrcavanje američkih trupa u nizozemskim lukama prije nego što se ukrcaju na vozove koji ih prevoze kroz Njemačku i dalje u Poljsku.

 

 

U slučaju ruske invazije na NATO, američke trupe bi bile otpremljene u luku Rotterdam prije nego što bi bile prebačene na istok. Ali iza kulisa se također dogovara da se rute prošire na druge luke kako bi se osiguralo da moskovske snage ne mogu prekinuti kopnenu komunikacijsku liniju.

 

 

General pukovnik Alexander Sollfrank, načelnik NATO-ve logističke komande Jsec, rekao je za The Telegraph: “Ukrajina jako trpi zbog ovih ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sisteme.”

 

 

 

alt

 

 

 

Ako NATO snage koje ulaze iz Nizozemske budu pogođene ruskim bombardiranjem ili uništene sjevernoeuropske luke, savez će se usredotočiti na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Iz talijanskih luka američki vojnici mogli bi se kopnom prebaciti preko Slovenije, Hrvatske do Mađarske, koja graniči s Ukrajinom. Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza.

 

 

Ali nakon upozorenja da NATO ima samo 5 posto potrebne protuzračne odbrane za pokrivanje svog istočnog krila, zapovjednik Jsec-a zabrinut je za kapacitete zemlja-zrak za obranu svojih ključnih logističkih središta. “Promatrajući i procjenjujući ruski rat u Ukrajini, primijetili smo da je Rusija napala ukrajinske logističke baze”, rekao je.

 

 

“To mora dovesti do zaključka da je jasno da ogromne logističke baze, kakve poznajemo iz Afganistana i Iraka, više nisu moguće jer će biti napadnute i uništene vrlo rano u situaciji sukoba.”

 

 

“Što se tiče protuzračne odbrane… Uvijek je oskudno. Ne mogu zamisliti situaciju da imate dovoljno protuzračne odbrane. To je dobar primjer gdje vrijedi vojno načelo: ‘Ako želiš biti jak svugdje, nisi jak nigdje’.”

 

(SB)

(95)

PROCURIO PLAN U SLUČAJU RUSKOG NAPADA: NATO razvija višestruke “kopnene koridore”, 300.000 vojnika koji će se držati u stanju visoke spremnosti…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-