NEŠIĆ ODGOVORIO KONAKOVIĆU: “Elmedine, populizam je kratkog vijeka…!”

“Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov utjecaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu”, kaže Nešić, koji je ujedno i predsjednik DNS-a.

 

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pisma funkcionerima Slovenije, Rumunije i Poljske povodom glasanja ministara iz RS-a protiv toga da državljani navedenih zemalja mogu u BiH glasati na evropskim izborima zbog njihove podrške Rezoluciji o Srebrenici u UN, a sada se oglasio i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

 

 

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković trebalo je da svojim kolegama u Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji uputiti lično izvinjenje što, zbog neustavne uzurpacije vanjske politike BiH od strane bošnjačkih političara, njihovi državljani koji imaju boravište u BiH neće moći glasati na izborima za parlament EU.

 

 

Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov utjecaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu”, kaže Nešić, koji je ujedno i predsjednik DNS-a.

 

 

Nešić također ističe da odgovornost za narušavanje bilateralnih odnosa ne samo sa ove tri države, nego mnogo šire, “leži na bošnjačkim političarima”.

 

 

“Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi vanjsku politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sad se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije.

 

 

Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju. Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH – složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica”, kazao je Nešić.

 

 

Prije nego što drugim održi slovo o neodgovornosti, dodaje Nešić, Konaković treba da se pozabavi sopstvenom neodgovornošću.

 

 

“Populizam je kratkog vijeka, a od ministra vanjskih poslova se očekuje da poštuje Ustav BiH i da se ne postavlja iznad Predsjedništva BiH. Kada se bude tako ponašao i kada shvati da je stav BiH samo ono što verifikuje Predsjedništvo BiH, ovakvih iznuđenih stvari i poteza neće biti. BiH ne može opstati kao sponzorska i kosponzorska igračka nego kao dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata.

 

 

Dino izgleda poslije UN fijaska nije naučio lekciju”, zaključio je Nešić.
Podsjetit ćemo, ministri iz Republike Srpske (RS) u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) glasali su protiv toga da državljani Rumunije, Slovenije i Poljske mogu u BiH glasati na evropskim izborima zbog podrške tih država Rezoluciji o Srebrenici u UN, a jučer je tim povodom ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković uputio pisma ministrima vanjskih poslova Slovenije, Rumunije i Poljske.

 

 

“Smatramo da je ova neodgovorna politička aktivnost izvedena pod malignom ruskim uticajem, koji iz dana u dan raste u našoj zemlji”, naveo je Konaković.

 

 

Konaković je, između ostalog, ranije istakao kako ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već također demonstrira destruktivnu namjeru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji.

 

 

Podsjetimo, srpski kadrovi nisu zvanično obrazložili zašto su protiv zaključaka kojima se daje saglasnost za organizovanje glasanja u ambasadama Slovenije, Poljske i Rumunije.

 

(SB)

(136)

NEŠIĆ ODGOVORIO KONAKOVIĆU: “Elmedine, populizam je kratkog vijeka…!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-