ŽELJANA ZOVKO UZBURKALA DUHOVE: “Imam izražen utjecaj i sjedim za stolom gdje jednom mjesečno večeramo s…”

Nakon Brexita i Windsor agreementa trudim se da BiH vrati sve ono što su Hrvati izgubili, od Predsjedništva i domova naroda do najniže razine vlasti, kazala je ona.

 

 

 

Aktuelna zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja za novi mandat, Željana Zovko, gostovala je u programu RTVHB te govorila o europskom putu Bosne i Hercegovine, trenutnoj političkoj situaciju u EU, prava Hrvata u zemlji i njen rad u Europskom parlamentu.

 

 

Bosna i Hercegovina i europski put

 

 

Bosna i Hercegovina je prije nekoliko mjeseci dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Europskom unijom, no aktualna politička situacija udaljava je od tog puta. Zovko je komentirala koliko će Europa tolerirati takvu situaciju.

 

 

“EU će tolerirati tako što Bosna i Hercegovina neće napredovati u pregovorima, neće započeti pregovore i neće koristiti sredstva Europske unije koja su sada na raspolaganju. Prije svega, tu je plan rasta od 1 milijardu eura, koji zahtijeva odluke na Vijeću ministara i usuglašavanje na državnoj razini. Potrebno je zaobići trenutne prepreke koje odvlače pažnju od europskog puta BiH,” istaknula je Zovko.

 

 

Skromnost joj nije vrlima

 

 

Zovko je naglasila svoj utjecaj u Europskom parlamentu kada su u pitanju važna pitanja za Bosnu i Hercegovinu. Kao potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora i zamjenica koordinatora u odboru Europske pučke stranke za vanjsku politiku, Zovko smatra da ima značajnu ulogu u odlučivanju.

 

 

“Imam izražen utjecaj i sjedim za stolom gdje jednom mjesečno večeramo s Ursulom von der Leyen i našim predstavnicima. Direktno mogu iznijeti probleme BiH i tražiti pomoć za njihovo rješavanje. Međutim, potrebno je razumijevanje i s druge strane u BiH, gdje osim hrvatske strane, ne vidim raspoloženost za postizanje ključnih odluka i konsenzusa,” dodala je Zovko.

 

 

Porast populizma i sigurnosni aspekti

 

 

Zovko je kazala da porast populizma jača stranke poput AFD-a i stranke Marine Le Pen. Dodala je da EPP nudi srednji put te očuvanje suverenizma i demokracije, očekujući da će EPP formirati vlast. Zalaže se za jačanje sigurnosnog aspekta u Europi, naglašavajući važnost sigurnosti Hrvata u BiH.

 

 

“Mi vrlo dobro znamo zbog čega je ta sigurnost potrebna s Hrvatima u BiH. Jer, bez Hrvata u BiH nema ni sigurnog zaleđa RH niti EU,” kazala je Zovko dodajući da je važno jačanje europske sigurnosti.

 

 

Također, kazala je da se fokusirala na pojašnjavanje onoga što je međunarodna zajednica pogriješila u BiH te “zašto su Hrvati postali građani drugoga reda u FBiH, a trećega reda u RS-u”.

 

 

“Što je to loše što se dogodilo nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i kako vratiti postavke koje su bile nakon tog sporazuma,” kazala je Zovko dodajući da podjela vlasti mora egzistirati u mirovnim sporazumima.

 

 

Nakon Brexita i Windsor agreementa trudim se da BiH vrati sve ono što su Hrvati izgubili, od Predsjedništva i domova naroda do najniže razine vlasti, kazala je ona.

 

(SB)

(161)

ŽELJANA ZOVKO UZBURKALA DUHOVE: “Imam izražen utjecaj i sjedim za stolom gdje jednom mjesečno večeramo s…”

About The Author
-