Nikšić ‘demolirao’ Dodika: Ako zaprimim ijedan akt o ‘razdruživanju’, isti bez odlaganja ide…

Tužilaštvu BiH!

 

 

 

Nikšić odgovorio Dodiku porukom kako od toga neće biti ništa, ali bi aktualni predsjednik RS zbog toga mogao računati na kaznenu prijavu

 

 

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić reagovao je na najave Milorada Dodika o razdruženju kazavši kako će bilo koji akt koji pokušava narušiti državni suverenitet biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

 

 

Dodik je tokom boravka u Rusiji ponovio svoje prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine o kojima govori već godinama, a sada ih je preoblikovao u izradu prijedloga po kojemu bi taj entitet s Federacijom BiH dogovorio “razdruživanje” države.

 

 

Nikšić mu je odgovorio porukom kako od toga neće biti ništa, ali bi aktualni predsjednik RS zbog toga mogao računati na kaznenu prijavu.

 

 

U svojoj objavi na Facebooku Nikšić je poručio sljedeće:

 

 

Da ponovimo neke ključne lekcije i poruke iz istorije i prava:

 

 

1. Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država;

 

 

2. Entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

3. Po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan “pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.” Dakle Federacija BiH i Republika Srpska imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci.

 

 

4. FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja, te ćemo našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima;

 

 

5. Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – poručio je Nikšić na kraju svoje objave.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

(433)

Nikšić ‘demolirao’ Dodika: Ako zaprimim ijedan akt o ‘razdruživanju’, isti bez odlaganja ide…

About The Author
-