PUTINOVI MEDIJI IZ BANJE LUKE NAJAVLJUJU: „Moskva staje na stranu Srba u…”

najkritičnijim trenucima…“

 

 

 

Nekoliko dana nakon sastanka Vladimira Putina i Milorada Dodika u Sankt Peterburgu, otvorena je filijala Ambasade Rusije u gradu Banjaluci.

 

 

Ruska režimska televizija NTV objavila je jučer u svom programu prilog o otvaranju Diplomatskog predstavništva Rusije u Banjaluci, u kojem su naveli da je predstavništvo otvoreno nekoliko dana nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Sankt Peterburgu.

 

 

Kako su naveli, troškovi održavanja Kancelarija Ambasade Ruske Federacije biće pokriveni iz budžetskih sredstava Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

 

 

Nekoliko dana nakon sastanka Vladimira Putina i Milorada Dodika u Sankt Peterburgu, otvorena je filijala Ambasade Rusije u gradu Banjaluci.

 

 

Ruska televizija navodi da je za milion Srba koji žive u Republici Srpskoj važno širenje ruskog diplomatskog prisustva na Balkanu danas je važnije nego ikad.

 

 

Otvaranje kancelarije ruske ambasade u Republici Srpskoj potvrda je bliskih veza ruskog i srpskog naroda, piše NTV.

 

 

Tako je bilo i prije nekoliko vijekova, kada je pravoslavne Srbe podržavala Ruska imperija, a tako je i sada, kada Moskva staje na stranu Srba u najkritičnijim trenucima moderne istorije, navodi se u prilogu.

 

 

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se jučer putem video linka, pozdravivši sve na srpskom jeziku. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, naveo je da “smo ovo dugo čekali”.

 

 

 

 

 

 

 Za nas je veoma važno prisustvo ruskih diplomata. Zahvalan sam predsedniku Putinu, ministru Lavrovu i svima koji su približili ovaj trenutak – rekao je Dodik juče, prenijela je ruska televizija.

 

 

 

 

 

 

Na kraju ruska televizija zaključuje da se “Republika Srpska naziva najzapadnijim regionom pravoslavlja”.

 

 

A uporedo sa ruskim diplomatskim prisustvom, duhovno prisustvo se ovdje širi: gradi se hram u slavu Carskih Stradalaca Romanovih. Htjeli su da je izgrade poslije revolucije, ali tek sada su stvari krenule naprijed, navodi se u prilogu.

 

(SB)

(171)

PUTINOVI MEDIJI IZ BANJE LUKE NAJAVLJUJU: „Moskva staje na stranu Srba u…”

About The Author
-