Proces zvani farsa: Schmidt je propustio šansu da skloni Dodika, Kajganićeva ‘spakovana’ optužnica to neće popraviti!

“Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili općini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorna osoba koja ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koja spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

 

 

Ovo je izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koju je 1. jula tekuće godine donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

 

Dakle, nepoštovanje ili neizvršavanje odluka visokog predstavnika je krivično djelo, baš kao što je istom odlukom Schmidt uveo krivično djelo nepoštivanja ili neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

 

Stoga je pravno nejasno, da ne kažem sumnjivo zašto je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo da Milorada Dodika, zbog kojeg su ove izmjene i donesene, optuži za prvo, ali ne i za drugo krivično djelo.

 

 

Jasno je da je Dodik prekršio zakon kada su u pitanju odluke visokog predstavnika, ali isto to se odnosi i na Ustavni sud BiH, čije je djelovanje poništio na prostoru entiteta Rs. Dakle, druga tačka optužnice moralo je biti kršenje izmijenjenog člana 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

 

Zašto nije zna Milanko Kajganić, Dodikov čovjek od povjerenja na čelu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Očigledno je da je Tužilaštvo BiH optužnico pisalo nevoljno i protivoljno, pa je ona dorađivana kao kakva uboga mlada. No, na kraju je potvrđena, ali će završiti fijaskom.

 

 

I stoga nemaju utemeljenja kako Tužilaštvo može tražiti pritvor ili smjenu Dodika na osnovu optužnice, s obzirom da je ona podignuta za određeno krivično djelo, koje se odnosi na Dodikovo potpisivanje ukaza o stupanju na snagu zakona koji je Schmidt poništio.

 

 

Novi zakon koji NSRs donosi je novi pravni akt i bude li kao takav usvojen, jasno je da će biti upućen Dodiku na potpisivanje. Stoga će, da bi Dodik počinio produženo krivično djelo, Schmidt morati suspendovati i novi zakon. I tako unedogled.

 

 

Jer, podsjećamo, kada je NSRs donosila zakon o imovini koji je Schmidt suspendovao, Nenad Stevandić, predsjednik tog parlamenta najavio je da će unedogled donositi zakon koji će samo djelimično mijenjati. I Schmidt će se jednog dana umoriti, a Dodik neće biti u produženom krivičnom djelu.

 

 

Kao što Dodik neće u zatvor zbog optužnice Tužilaštva BiH, jer i ona će završiti fijaskom. Milorad Dodik je predsjednik enteta Rs i njegova ustavna obaveza je da potpisuje zakone koje NSRs donosi. I to će biti jedan od temelja odbrane Dodika, uz onaj o dokazivanju legaliteta Christiana Schmidta, što po svemu sudeći može cijelu priču u Bosni i Hercegovini usmjeriti u anarhiju.

 

 

 

 

Zapad nudi imovinu i ostale koncesije Rs-u i Dodiku ukoliko prizna Schmidta
Analiza PatrijeDa li Christian Schmidt uz podršku država članica PIC-a, udovoljavanjem zahtjevima politika Zagreba, Beograda i Banja Luke, pokušava naknadno legalizirati mandat pozicije visokog predstavnika zbog izostanka formalne rezolucije Vije

 

 

Tužilaštvo BiH pogriješilo je prilikom podizanja optužnice jer nije obuhvatilo krivična djela od kojih bi se Milorad Dodik mnogo teže branio. Ustavnom sudu BiH ne bi mogao osporiti legalitet, jer dijelom ga i sam blokira kroz NSRs. Također, taj Ustavni sud mnogo je pozvaniji da zaustavlja antiustavna djelovanja. Dodik je djelovanje Ustavnog suda BiH onemogućio na prostoru manjeg entiteta, počinivši tako krivično djelo rušenja ustavno-pravnog poretka.

 

 

S druge strane, Tužilaštvo je u optužnici moralo tretirati i podrivanje države Bosne i Hercegovine, odnosno Dodikovu razgradnju institucija vlasti BiH i njihovo onemogućavanje da obavljaju svoj posao. Sve su to djela koja su se morala a nisu našla u optužnici. Stoga je nemoguće i nategnuto očekivati da Tužilaštvo traži pritvor za Dodika čak i ako Schmidt suspenduje a on potpiše ukaz i o ovom zakonu.

 

 

A Schmidt je pogriješio mnogo prije.

 

 

 

GOSPODINE VISOKI Zabranite djelovanje Dodika i SNSD-a, ratni kijamet je u najavi!

 

Piše: Rasim Belko Mirko Šarović, Božidar Vučurović, Ramiz Džaferović, Edhem Bičakčić, Ante Jelavić, Dragan Čović, samo su neka od imena kojima su raniji visoki predstavnici trajno ili privremeno zabranili djelovanje u Bosni i Hercegov
On je odavno morao smijeniti Milorada Dodika. Jer, ako je imao podršku SAD, Velike Britanije i značajnog dijela EU da suspenduje Ustav FBiH, morao je tu podršku iskoristiti i za odstranjivanje političke pojave koja skoro dvije decenije izaziva krize, podriva Dejton, državu Bosnu i mir na Zapadnom Balkanu. Nije to učinio, stoga je izvjesnije da će Dodik istjerati Schmidta iz države, nego što će Tužilaštvo i SIPA zatvoriti Dodika u pritvorsku jedinicu.

 

 

Ko da ga zatvori – Kajganić i Darko Ćulum, pa prije će Putin posati američki olimpijac, nego će se to desiti!

 

(Nap)

(990)

Proces zvani farsa: Schmidt je propustio šansu da skloni Dodika, Kajganićeva ‘spakovana’ optužnica to neće popraviti!

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-