Leopardi, Abramsi i Čelindžeri neće više na megdan Rusima! Zapad Ukrajini nudi remontovane sovjetske T 72!

Dolazak tenkova iz zemalja NATO-a u Kijev predstavljen je kao simbol pobjede. No, protuofenziva je propala, a Zapad je najavio da u Ukrajinu više neće slati Leoparde, Challengere i Abramse…

 

 

 

Umjesto toga, Zalužni i njegova posada morat će se zadovoljiti remontiranim češkim tenkovima T 72, koji su izgrađeni prema sovjetskoj licenci! Broj tih tenkova u zemljama bivšeg Varšavskog pakta nije zanemariv, a procjenjuje se da ih ima čak 1000!

 

 

Podsjetimo, teška tehnika bila je glavni uvjet za kombinirani manevar neophodan za proboj fronte. Ali to nije bilo dovoljno.

 

 

Leopardi koji gore na rubu Vremevskog i kod Rabotina postali su jedan od simbola sloma nade da će Rusija biti poražena na bojnom polju.

 

 

Čak je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao nemogućnost proboja.

 

 

Sada Zapad kaže da gotovo da nema sredstava za Kijev. Na primjer, SAD je potrošio gotovo cijeli dodijeljeni iznos.

 

 

– Potrošili smo oko 96 posto – objavila je Bidenova administracija.

 

 

Istovremeno, kako je objasnio koordinator Bijele kuće za strateške komunikacije John Kirby, više od 90 posto sredstava potrošeno je na vojnu pomoć. Prema njegovim riječima, Pentagon sada ima samo 1,1 milijardu dolara koje može poslati u Kijev.

 

 

 

 

Još ranije je zabilježeno radikalno smanjenje ponude iz Europe. Praćenje podrške Ukrajini, projekt Sveučilišta svjetske ekonomije u Kielu, izvijestio je da se u kolovozu niti jedna velika država EU nije obvezala pružiti pomoć – ni gospodarsku, ni humanitarnu, ni vojnu. A ni ono što je obećano ne bi bilo dovoljno.

 

 

– I financijska i vojna potpora sve više zaostaju za onim što je Ukrajini potrebno – naglasio je voditelj projekta Kristof Trebeš.

 

 

Američka publikacija Forbes ističe da europske zemlje više ne žele kijevskom režimu slati moderne tenkove i nude jednostavniju alternativu.

 

 

Ideja je angažirati češku tvrtku CSG Defense i remontirati stari sovjetski T-72M. Zamijenio im je motore i dio elektronike, ugradio dinamički oklop, preimenovao ga u T-72EA i poslao u Ukrajinu.

 

 

Češkoj modernizaciji dodijeljena je uloga glavnog tenka za borbena djelovanja, uzimajući u obzir činjenicu da se u Europi još uvijek nalazi oko tisuću T-72 u zemljama bivšeg Varšavskog pakta.

 

 

 

 

– Iako bi Sjedinjene Države eventualno mogle ponuditi više Abramsa M1, nema naznaka da je Njemačka ili bilo koji drugi korisnik Leoparda 2 spreman odreći se svojih oklopnih vozila – smatra Forbes.

 

 

Ukupan broj zapadnih tenkova u Ukrajini je oko 350. Otprilike toliko, prema novinarima, Oružane snage Ukrajine izgube u godinu dana.

 

 

Zelenski je ovaj put održao riječ. “Leopardi” doista nisu putovali u Rusiju, a čini se da im se takva prilika više nikada neće ukazati.

 

 

 

SUDAR GUSENIČARA ZAPADA I ISTOKA NA POLJIMA UKRAJINE: Čelindžer 2 i Leopard 2 protiv T-90M i T-80 BVM

 

(Informer)

(593)

Leopardi, Abramsi i Čelindžeri neće više na megdan Rusima! Zapad Ukrajini nudi remontovane sovjetske T 72!

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-