TRAKAVICA OKO POTVRDE IMENOVANJA DIREKTORA KCUS-a: Sanela Salihagić se žalila zbog konkursne procedure, ministar Rimac čeka da “padne” Upravni odbor?

Potvrdu Gavrankapetanovićevog imenovanja koče brojni razlozi…

 

 

 

Prošle su tri sedmice otkako je privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovao prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora ove zdravstvene ustanove.

 

 

 

Međutim, resorni federalni ministar Nediljko Rimac još uvijek nije dao saglasnost za ovo imenovanje, a u javnosti se sve češće postavlja pitanje – šta čeka ministar Rimac?

 

 

Podsjetimo, privremeni UO KCUS-a koji je imenovala Vlada Federacije BiH nakon provedene konkursne procedure utvrdio je da je Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, najbolje rangirani kandidat, te je njegovo imenovanje jednoglasno potvrđeno. No, ovu odluku mora potvrditi i ministar Rimac kako bi Gavrankapetanović mogao preuzeti novu funkciju.

 

 

 

Brojni su problemi pratili kako samu konkursnu proceduru, tako i proces potvrđivanja imenovanja Gavrankapetanovića. Podsjetimo, na konkurs za generalnog direktora KCUS-a pored Gavrankapetanovića prijavilo se još troje kandidata: Alen Pilav (sadašnji v.d. direktora KCUS-a), Mevludin Mekić i Sanela Salihagić. Od navedenih četvero kandidata, jedino Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a, nije bila pozvana na intervju pred Komisijom. Kao razlog je navedena “nepotpuna dokumentacija” koju je navodno priložila Salihagić.

 

 

 

Kako saznaje Slobodna Bosna, profesorica Salihagić podnijela je žalbu zbog ove odluke Komisije, koja se još uvijek razmatra. Sanela Salihagić potvrdila nam je uputila žalbu.

 

 

 

– Problem je nastao oko federalne evaluacije mog akademskog zvanja, odnosno drugog doktorata i iz tog razloga sam bila eliminirana – rekla nam je kratko dr. Salihagić, uz napomenu da ne želi govoriti o detaljima dok se sve ne razriješi.

 

 

 

S druge strane, potvrdu Gavrankapetanovićevog imenovanja koče i drugi ozbiljni razlozi.

 

 

 

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu krajem prošle godine donio je Rješenje kojim je utvrđeno da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito, te je poništio njegovo imenovanje. Vlada FBiH smijenila je 4. oktobra 2023. Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a i imenovala nove članove ova dva tijela, što je otvorilo put za razrješenje tadašnje direktorice Sebije Izetbegović i izbor novog direktora.

 

 

 

Prema informacijama Slobodne Bosne, najmanje dva člana smijenjenog UO KCUS-a podnijela su prijave Kantonalnom sudu zbog nezakonite smjene. Prijave su podnijeli bivši predsjednik UO KCUS-a Jasmin Kapetanović i bivši član UO Nusret Popović.

 

 

 

Kontaktirali smo Jasmina Kapetanovića koji nije želio ni potvrditi, ni demantovati ovu informaciju.

 

 

 

I sada opet dolazimo do ministra Nediljka Rimca, koji je prošle sedmice medijima tvrdio da još „nije dobio ništa od Upravnog odbora“ KCUS-a, iako je dokument kojim se traži njegova saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića dostavljen na protokol Ministarstva zdravstva odmah nakon sjednice UO KCUS-a krajem decembra.

 

 

 

Izvori SB navode da Rimac svjesno odugovlači i čeka da “padne” privremeni Upravni odbor KCUS-a, to jest da Sud proglasi nezakonitim njegovo imenovanje na isti način kao što je to urađeno sa Nadzornim odborom. Ukoliko bi do toga došlo, odluka UO KCUS-a o imenovanju Gavrankapetanovića za direktora bi bila proglašena ništavnom i cijeli proces bi se morao vratiti na početak.

 

 

 

Zanimljivo je da je još u oktobru, nakon što je Nikšićeva vlada smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, Sebija Izetbegović najavila kako će to “nezakonito postupanje” dovesti do tužbi.

 

 

 

“Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

 

 

 

Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva. Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdravstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu”, navela je tada Izetbegović.

 

 

 

Nije tajna da je bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u dobrim odnosima sa ministrom Rimcem, što bi mogao biti jedan od ključnih razloga njegovog odugovlačenja da potpiše saglasnost za Gavrankapetanovića. Inače, Sebija Izetbegović je nakon smjene sa pozicije direktorice Kliničkog centra i dalje na bolovanju. Svojim najbližim saradnicima se navodno povjerila da bi na mjestu svoga „nasljednika“ na Kliničkom centru voljela vidjeti bilo koga drugog osim Ismeta Gavrankapetanovića…

 

(SB)

(312)

TRAKAVICA OKO POTVRDE IMENOVANJA DIREKTORA KCUS-a: Sanela Salihagić se žalila zbog konkursne procedure, ministar Rimac čeka da “padne” Upravni odbor?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-